Co tam w garku bulgocze?

Forum służące do wymiany poglądów na wszelakie tematy nie mieszczące się w obrębie pozostałych kategorii.

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez diLajla » 4 lut 2012, o 22:01

;) już lubię ten wątek.
Moje dzisiejsze szaleństwo to risotto jarzynowe ;)

Potrzebne składniki:
marchewka
seler naciowy
cebula
kalarepa
cukinia
ryż risotto
trochę vegety
pieprz
sól
białe wino
kostka rosołowa (drobiowa najlepsza, ale może być warzywna)
szafran
ser parmezan

Na patelnię "wrzucamy" trochę masła, najlepiej sklarowanego ;) dodajemy kolejno: cebulę (kroimy wg. uznania, ja kroję w kostkę)czekamy aż się trochę zeszkli i dodajemy marchew startą na grubych oczkach, po chwili dorzucamy seler naciowy, kalarepę pokrojoną w kostkę i na końcu cukinię pokrojoną w pół talarki. Staramy się mieszać aby nie przywarło, można dodać albo oleju albo jeszcze trochę masła. Przykrywamy przykrywką i dusimy tak z 10-15 min. W garnuszku półlitrowym rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy na patelnię do jarzyn i dosypujemy ryż risotto (trzeba pamiętać, ze pęcznieje, więc wsypać z umiarem). Zamieszać. Dodać do smaku pieprzu, vegety, soli i dusić jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy zauważymy, ze ryż robi się przeźroczysty i płynu na patelni brakuje dolać szklankę białego wina i dorzucić szczyptę szafranu (naprawdę małą szczyptę bo potem potrawa zrobi się za żółta :P no chyba, ze ktoś lubi smak i zapach szafranu to nie żałować). Zaglądać, mieszać, gdyby okazało się, że ryż jeszcze twardy to dodać wina lub przegotowanej wody. Całkowity czas przygotowania nie przekracza 30 min. Gotową potrawę nałożyć na talerz i posypać startym parmezanem ;)
Polecam.
diLajla
 
Posty: 1
Dołączył(a): 10 gru 2011, o 00:59

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez osB » 8 lut 2012, o 18:07

zupa cebulowa

2 srednie cebule
1 sredni por
2 zielone cebulki
szczypta suszonego tymianku, bazylii i oregano
1 zabek czosnku
parnezan
smietana

grzanki
pokroic chleb nw kostke
polac delikatnie oliwą z czosnkiem
posypac vegeta, tymiankiem i parmezanem
upiec w piekarniku


zupa
w garnku na masle i oliwie podsmazyłem posiekany czosnek, cebule, pora i zioła
nastepnie zalałem 2 litrami wczorajszego rosołu( :lol2: )
zagotowałem, zmiksowałem, dodałem dwie łyzki smietany
wlałem na talez, dodałem grzanek, poszatkowanej zielonej cebulki i starty parmezan
osB
 
Posty: 70
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 21:49

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez osB » 8 lut 2012, o 18:29

składniki:
czosnek 3 ząbki
brokuły 1kg
wywar warzywny 5 litrów
cytryna 1 szt
sól
pieprz
cebula 1średnia

Cebule drobno pokroic
podsmażyc na oleju
dodac czosnek, brokuły
chwileczke podsmażyc(ok 2min)
zalac wywarem.
Gotowac około 30 minut
dodac sok z cytryny
zmiksować i doprawic do smaku solą i pieprzem

podawać z grzankami i śmietaną
osB
 
Posty: 70
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 21:49

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez osB » 8 lut 2012, o 18:31

cukinia 1kg
suszone oregano troszeczke
cebula 1 średnia
czosnek 3 ząbki
ser pleśniowy gorgonzola lub dor blu
sól pieprz
wywar 3 litry


cebule pokroic i podsmażyc na oleju
dodać czosnek i pokrojoną cukinie
dodac oregano i smażyc około minute
dodac wywar i gotowac 15 minut
zmiksowac
podawać ze smietaną i serem pokrojonym w drobną kosteczke
osB
 
Posty: 70
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 21:49

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez osB » 8 lut 2012, o 18:31

cukinia 1kg
suszone oregano troszeczke
cebula 1 średnia
czosnek 3 ząbki
ser pleśniowy gorgonzola lub dor blu
sól pieprz
wywar 3 litry


cebule pokroic i podsmażyc na oleju
dodać czosnek i pokrojoną cukinie
dodac oregano i smażyc około minute
dodac wywar i gotowac 15 minut
zmiksowac
podawać ze smietaną i serem pokrojonym w drobną kosteczke
osB
 
Posty: 70
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 21:49

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez SmoK » 6 mar 2012, o 02:52

W sumie na sylwestra postanowiłem sobie, że od czasu do czasu w końcu zaczne przyrządzać sobie szame ciekawszą niż gotowe obiady z marketów.
No i cośtam delikatnie sie dzieje.
Kurczak w sosie smietanowo-grzybowym opanowany i wychodzi całkiem nieźle, tylko robi się go długo bo do duszenia na godzine trzeba odstawić.
Dobrą al ternatywa, która tez całkiem dobra mi ostatnio wyszła jest kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym, który robi się max 20 min. Chociaż tak naprawde zarówno w wypadku pierwszego jak i drugiego kuraka polecałbym odstawienie sosu na 3-4 h żeby miecho przeszło dobrze przyprawami.
Przepisy znajdziecie bez problemu po wpisaniu nazw w google. Dodałbym tylko, ze moim skromnym zdaniem tylko słodka smietana 30 pasuje do obu dań.


Ośb kojarzysz czy w Krakowie gdzieś można kupowac coś takiego jak filet z kaczki?
Przydałoby się przygotować i opierdolić cos bardziej ambitnego, ale z drugiej strony całej kaczki nie będe kupował, bo po prostu sam jej nie podołam raczej ;)
Trenuj Sporty Walki!
Rośnij w siłe!
Dbaj o młodzież!
Kochaj i szanuj swój klub!
Avatar użytkownika
SmoK
 
Posty: 23
Dołączył(a): 8 gru 2011, o 19:51

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez ewcia » 6 mar 2012, o 03:01

Avatar użytkownika
ewcia
 
Posty: 780
Dołączył(a): 21 lis 2011, o 01:01

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez SmoK » 6 mar 2012, o 14:22

:elo:
Dzieki Ewa.
Teraz pozostaje znaleźć jakis ciekawy przepis na Donalda i na patelnie go. :hexer:
Ale chyba już nie dzisiaj bo zbyt głodny jestem :lol2:
Trenuj Sporty Walki!
Rośnij w siłe!
Dbaj o młodzież!
Kochaj i szanuj swój klub!
Avatar użytkownika
SmoK
 
Posty: 23
Dołączył(a): 8 gru 2011, o 19:51

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez osB » 6 mar 2012, o 19:21

SmoK napisał(a):
Ośb kojarzysz czy w Krakowie gdzieś można kupowac coś takiego jak filet z kaczki?
Przydałoby się przygotować i opierdolić cos bardziej ambitnego, ale z drugiej strony całej kaczki nie będe kupował, bo po prostu sam jej nie podołam raczej ;)

dasz rade spokojnie, kaczka, mimo pozorów, wcale nie zawiera dużo miesa :radzi:
osB
 
Posty: 70
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 21:49

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez osB » 6 mar 2012, o 19:25

SmoK napisał(a)::elo:
Dzieki Ewa.
Teraz pozostaje znaleźć jakis ciekawy przepis na Donalda i na patelnie go. :hexer:
Ale chyba już nie dzisiaj bo zbyt głodny jestem :lol2:

majeranek, sól, pieprz, troche oleju i jabłko pokrojone w plasterki
mieszasz wszystko razem i marynujesz w tym kaczke przez kilka godzin w lodówce
a potem do piekarnika w rekawie foliowym.
180 st, w zaleznosci od wielkosci 45/60 minut
osB
 
Posty: 70
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 21:49

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez Azazel » 7 mar 2012, o 11:09

A na zająca/królika jakiś jest dobry "patent" ?
Avatar użytkownika
Azazel
 
Posty: 38
Dołączył(a): 30 sty 2012, o 22:46

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez osB » 18 lut 2013, o 01:09

no to hop
http://chef.bloog.pl
moze nie zawiele, bo czasu nie ma
Jesl ktoś ma ochote, pomysł i czas to może rozruszam to bardziej. Materiału mam dużo ale czasu niewiele zeby to zrobić , zfocić i opisać
osB
 
Posty: 70
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 21:49

Re: Co tam w garku bulgocze?

Postprzez Niasty » 18 lut 2013, o 13:49

to ja też coś dorzucę. przepis nie mój wiadomo, ale sprawdzone i godne polecenia. Z pieprzem cayenn radzę nie przesadzić podczas smażenia mięsa bo można łatwo przesadzić, lepiej doprawiać już na końcu "większą ilością". Ilość składników jakie są podane to raczej na 4 osoby niż na 6, no chyba ze ktoś to traktuje jako przystawkę ;) z ryżem wymiata
http://www.wielkiezarcie.com/recipe2515.html
Avatar użytkownika
Niasty
 
Posty: 408
Dołączył(a): 13 sty 2012, o 22:41

Poprzednia strona

Powrót do Hyde Park

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron